Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Υγιεινή Διατροφή

Αν θες να τρέφεσαι υγιεινά και να τρως φαγητά που θα σε βοηθήσουν να χάσεις και λίπος, τα παρακάτω 5 τρόφιμα αποτελούν εξαιρετικές επιλογές για την διατροφή σου...


 Κρέας ελευθέρας βοσκής

Ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το κόκκινο κρέας είναι ανθυγιεινό, αλλά αυτό είναι
επειδή δεν καταλαβαίνουν πώς η υγεία των ζώων επηρεάζει πόσο υγιείς είναι και το κρέας τους για κατανάλωση. Κατ επέκταση, τα ζώα ελευθέρας βοσκής που τρέφονται με φυσικό χόρτο στα λιβάδια προσφέρουν κρέας με υψηλά επίπεδα σε ωφέλιμα ω-3 λιπαρά οξέα και χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών οξέων ω-6 (κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε ήδη πάρα πολύ από άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα). Επίσης, το κρέας ελευθέρας βοσκής παρέχει 3 φορές περισσότερη βιταμίνη Ε σε σύγκριση με ζώα της φάρμας (που τρέφονται με καλαμπόκι, σιτάρι κλπ).

Κάτι επίσης σημαντικό, τα ζώα ελευθέρας βοσκής προσφέρουν κρέας που περιέχει περισσότερες ποσότητες από ένα ακόμα εξαιρετικό συστατικό, το «συζευγμένο λινελαϊκό οξύ» (conjugated linoleic acid (CLA), το οποίο έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι βοηθά στο κάψιμο λίπους.

Αβοκάντο

Ακόμα και εάν το αβοκάντο θεωρείται «λιπαρή τροφή», εντούτοις περιέχει «υγιεινά λιπαρά». Αυτό το εξαιρετικό φρούτο, εκτός από μονοακόρεστα λιπαρά, έχει επίσης εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, και αντιοξειδωτικά.

Επίσης, η γουακαμόλη (guacamole) (πουρέ αβοκάντο με σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα, πιπεριά, κλπ) είναι ένα από τα πιο νόστιμα toppings που δημιουργήθηκε ποτέ, και μπορείτε να είστε ευτυχείς να ξέρετε ότι είναι επίσης μία από τις υγιέστερες σάλτσες (dressings) που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα φαγητά σας . Προσπαθήστε να περιλαμβάνεται φέτες αβοκάντο ή guacamole στο σάντουιτς, μπιφτέκι, ομελέτες, ή στις σαλάτες, είτε ως παράπλευρο πιάτο για οποιοδήποτε γεύμα.
Ολόκληρα Αυγά (συμπεριλαμβανομένου του κρόκου)

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι τα αυγά είναι μια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι κρόκοι των αυγών είναι το υγιέστερο μέρος του αυγού … εκεί είναι που υπάρχουν σχεδόν όλες οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα, και τα αντιοξειδωτικά (όπως η λουτεΐνη).

Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν περισσότερο από 90% του ασβεστίου, σίδηρου, φώσφορου, ψευδάργυρου, θειαμίνης, B6, φυλλικού οξύ, Β12, και παντοθενικού οξύ του αυγού. Επιπλέον, οι κρόκοι περιέχουν ΟΛΕΣ τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E, K των αυγών, καθώς και όλα τα βασικά λιπαρά οξέα.

Απλώς σιγουρευτείτε να επιλέγετε ελεύθερης βοσκής βιολογικά αυγά, αντί τα κανονικά αυγά από το μπακάλικο. Παρόμοιο σενάριο με το βόειο κρέας που τρέφεται με χόρτο, το θρεπτικό περιεχόμενο των αυγών και η ισορροπία μεταξύ των υγιών λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και των ανθυγιεινών ω-6 λιπαρών οξέων, ελέγχεται από την διατροφή των κοτόπουλων.

Τα κοτόπουλα που έχουν το δικαίωμα να περιφέρονται ελεύθερα έξω και να τρώνε μια πιο φυσική διατροφή θα σας δώσουν υγιέστερα και πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αυγά σε σύγκριση με τα τυπικά αυγά από το μπακάλικο σας.
Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, Pecans κλπ)

Ναι, οι ξηροί καρποί περιλαμβάνονται επίσης στα “λιπαρά τρόφιμα» που μπορούν όμως πραγματικά να σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος! Αν και οι ξηροί καρποί είναι συνήθως μεταξύ 75-90% λίπος (από την άποψη της αναλογίας των θερμίδων που προέρχονται από λίπος στο σύνολο των υπόλοιπων θερμίδων), αυτό είναι ένα ακόμα είδος τροφίμου με υγιή λιπαρά, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα σε βιταμίνες, μέταλλα, και αντιοξειδωτικά. Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια καλή πηγή ινών και πρωτεΐνης, η οποία βεβαίως γνωρίζετε συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι ξηροί καρποί επίσης μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των καλών επιπέδων των ορμονών που καίουν λίπος στο σώμα σας καθώς και να συμβάλουν στον έλεγχο της όρεξης και της πείνας, ώστε να μπορείτε ουσιαστικά να τρώτε λιγότερες θερμίδες στο σύνολό τους, ακόμα κι αν καταναλώνετε μια υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος τροφή. Οι αγαπημένοι υγιείς καρποί μου είναι το Pecan, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης. Με την κατανάλωση τους σε ποικιλία, σας βοηθάνε να διευρύνετε το είδος των βιταμινών και μετάλλων καθώς και την ισορροπία των πολυακόρεστων με μονοακόρεστα λιπαρά που λαμβάνετε.
Μούρα

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα βακκίνια (blueberries), οι φράουλες, τα βατόμουρα, και τα εξωτικά Acai Berry και Goji Berry.

Τα Μούρα είναι ένα εργοστάσιο θρεπτικών συστατικών … γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα, καθώς επίσης και μερικές από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών οποιουδήποτε τροφίμου που υπάρχει στην Γη. Τα μούρα επίσης παρέχουν μεγάλη δόση φυτικών ινών, η οποία επιβραδύνει την απορρόφηση των υδατανθράκων και την πέψη και έτσι ελέγχεται το επίπεδο ζάχαρης του αίματός για να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης της ινσουλίνης (η οποία μπορεί να αυξήσει το λίπος).

Γίνετε δημιουργικοί και αναμειγνύεται την πρόσληψη μούρων χρησιμοποιώντας τα βασικά – βακκίνια, φράουλες, βατόμουρα … αλλά επίσης προσπαθήστε να προμηθευτείτε και τα πιο εξωτικά μούρα για δοκιμή, όπως μούρα Goji (που είναι ένα από τα πιο θρεπτικά μούρα στον πλανήτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου