Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Τιμόνι αυτοκινήτου και λωρίδες: αριστερά ή δεξιά;

 τιμόνι Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί σε κάποιες χώρες το τιμόνι βρίσκεται αριστερά και οδηγάμε στις δεξιά λωρίδες, ενώ σε κάποιες άλλες συμβαίνει το αντίθετο; Όλοι μας έχουμε συνηθίσει το τιμόνι απο την αριστερή πλευρά του αυτοκινήτου και μας φαίνεται παράξενο όταν σε ορισμένες χώρες το έχουνε απο δεξιά.

Και όποτε πηγαίνουμε σε αυτές τις χώρες... μας φαίνεται παράξενο και γελάμε ή μας πατάνε!

οδήγηση δεξιά


Γιατί όμως γίνεται αυτό; Που έχει τις ρίζες του αυτή η... παράξενια;

τιμόνι αριστεράΣτο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα μας, οδηγάμε στην δεξιά λωρίδα του δρόμου και το τιμόνι βρίσκεται στα αριστερά του αυτοκινήτου.

Μαθαίνουμε και καλλιεργούμε την οδηγική μας αντίληψη με γνώμονα αυτήν την κατάσταση. Πως θα σας φαινόταν όμως αν μαθαίνατε πως το όλο θέμα έχει τις ρίζες του πολύ πριν δημιουργηθεί ακόμα και η ιδέα την μηχανής εσωτερικής καύσεως;

Και φυσικά μιλάω για τον Μεσαίωνα! Μεταφερόμαστε μέσα στο σώμα ενός τυπικού ιππότη, οι οποίοι κατά συντριπτική πλειοψηφία εκπαιδεύονται στο σπαθί κραδαίνοντας το με το δεξί χερι. Οπότε μένει "άδειο" και εύκαιρο για την ασπίδα το αριστερό!

Παίρνουμε λοιπόν τα όπλα και τον εξοπλισμό μας, καβαλάμε το περήφανο άτι μας και ξεκινάμε να σφαγιάσουμε τον δράκο που κρατάει όμηρο την πανωραία δεσποσύνη!

Στο δρόμο διασταυρωνόμαστε με κάποιον άλλον ιππότη. Έχοντας λοιπόν την ασπίδα στο αριστερό μας χέρι φροντίζουμε να έχουμε καλή άμυνα, μια και δεν ξέρουμε το ποιόν του, αν είναι εχθρός η σύμμαχος!

Οπότε φυλώντας τα νώτα μας και με το χέρι στη λαβή του σπαθιού τον προσπερνάμε απο τα δεξιά προτάσσοντας τη ασπίδα μας!

Ωραία με αυτήν την κατάσταση. Αλλά τι γίνεται με τους υπόλοιπους; Γιατί οδηγάνε σε ορισμένα μέρη "ανάποδα" (αριστερά αντί για δεξιά); Μέναν ακάλυπτοι οι μαχητές τους;
Όχι!

Αν παρατηρήσετε, από την άλλη μεριά του δρόμου(αριστερά) οδηγάνε σε νησιωτικές μόνο χώρες και το τιμόνι είναι δεξιά. Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Ιαπωνία...

τιμόνι δεξιά


Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η ναυσιπλοΐα!

Μιας και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας των εν λόγω χωρών με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η θάλασσα και τα πλεούμενά της.

Όταν λοιπόν δύο καράβια διασταυρώνονταν, φροντίζανε οι καπετάνιοι να περνάνε απο την αριστερή πλευρά τους, από όπου και μπορούσαν και ήλεγχαν(ήταν έτσι φτιαγμένα) τις αποστάσεις ανάμεσα στις καρίνες! Απίστευτο;

Και όμως, δύο διαφορετικές αιτολογίες για κάτι τόσο κοινό και αυτονόητο!

τιμόνι αυτοκινήτουΈτσι λοιπόν υιοθετήθηκαν αυτά και στα αυτοκίνητα - τιμόνια, στους δρόμους και στις λωρίδες οδήγησης.

Γι' αυτούς τους λόγους σε κάποια μέρη του κόσμου το τιμόνι του αυτοκινήτου βρίσκεται δεξιά και οδηγάνε στις αριστερές λωρίδες, ενώ σε κάποια άλλα γίνεται το αντίστροφο.
http://coolweb.gr/timoni-odhghsh-aristera-deksia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου