Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Πως αποφεύγουμε τα συχνά format



Επειδή κατά καιρούς βλέπω φίλους (και από εδώ μέσα) να καταφεύγουν σε format, βρήκα λίγο χρόνο να φτιάξω ένα thread με κάποιες συμβουλές, που σε μένα , μετά από την πολύχρονη ενασχόλησή μου με τους υπολογιστές (πάνω από 17 χρόνια) με έχουν βοηθήσει σημαντικά. Να αναφέρω στο σημείο αυτό, ότι έχω πάνω από 7 χρόνια να κάνω format στα 2 pc (σταθερό και laptop) που χρησιμοποιώ καθώς επίσης ουδέποτε 'τσίμπησα' ιό που να μην μπορεί να τον 'βγάλει' το antivirus.

Στο συχνό format του pc μας καταφεύγουμε κυρίως για δύο λόγους :

Α) Λόγω ιού που έχουμε κολλήσει και δεν μπορούμε με τίποτα να τον βγάλουμε.
Β) Λόγω του συχνού install και uninstall διαφόρων προγραμμάτων με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό το σύστημα να 'σέρνεται'.


Έχουμε και λέμε λοιπόν :

  • Κατ'αρχήν, τα απλά που όσο και τετριμένα να ακούγονται, είναι όντος σημαντικά : Δεν ανοίγουμε email που δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα και ακόμα πιο σημαντικό δεν ανοίγουμε τα συννημένα που υπάρχουν σε αυτά τα email. Επίσης χρήσιμο είναι να έχουμε ένα λογαριασμό email τον οποίο χρησιμοποιούμε για τις εγγραφές σε διάφορα site.

  • Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ο user με τον οποίο κάνουμε login στα windows, να μην έχει δικαιώματα administrator. Ο λόγος είναι απλός : κάποιοι επικίνδυνοι ιοί, για να κάνουν ζημιά στο σύστημα, χρειάζονται δικαιώματα administrator. Αν ο χρήστης μας , δεν έχει τέτοια δικαιώματα, τότε δεν μπορεί να κάνει ζημιά και είναι εύκολο να 'απομακρυνθεί' με την χρήση κάποιου removal tool ή antivirus. Όταν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε προγράμματα, και πρέπει να έχουμε administrator δικαιώματα, τότε κάνουμε login με administrator χρήστη, ή 'τρέχουμε' το πρόγραμμα με δεξί κλικ επιλέγοντας 'run as' και δίνοντας χρήστη που έχει δικαιώματα administrator.

  • Σε συνέχεια του παραπάνω, είναι επίσης σημαντικό, ο χρήστης 'Administrator' να είναι disable στο συστημά μας. Στην θέση του, θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει ένα χρήστη, με άλλο user name και administrator δικαιώματα. Αυτό το κάνουμε γιατί οποιοσδήποτε προσπαθεί να 'χακέψει' το συστημά μας, προσπαθεί να ανακαλύψει το password του χρήστη 'Administrator' και να κάνει την 'δουλειά' του, καθώς αυτό είναι που υπάρχει by default στα windows. Απενεργοποιώντας λοιπόν αυτόν τον χρήστη, και έχοντας κάποιον άλλο να κάνει αυτή την δουλειά, κάνουμε πιο δύσκολο το έργο σε κάποιον (κακόβουλο χρήστη, ιό κλπ) να μπει στο συστημά μας. Να πω στο σημείο αυτό ότι ισχύει το εξής : ότι κλειδώνει, ξεκλειδώνει. Εμείς δεν μπορούμε να κλειδώσουμε τα πάντα. Προσπαθούμε όμως να δυσκολέψουμε την προσπάθεια του άλλου ώστε να βαρεθεί και να 'πάει' αλλού.

  • Έχουμε πάντα στο pc μας εγκατεστημένο ένα antivirus και φροντίζουμε να το έχουμε πάντα ενημερωμένο. Ένα πολύ καλό free, που κάνει πολύ καλή δουλειά και χρησιμοποιώ χρόνια, είναι το avast. Για personal use είναι free. Το ίδιο (στην professional) βέβαια έκδοση, χρησιμοποιούμε στην εταιρεία που εργάζομαι με απίστευτα καλά αποτελέσματα. Το ζητούμενο από το antivirus είναι να είναι 'ελαφρύ' για το συστημά μας, αλλά συνάμα να κάνει και καλή δουλειά.

  • Χρήσιμη επίσης, είναι και η παρουσία ενός software firewall, το οποίο δεν επιτρέπει τις ανεξέλεγκτα εισερχόμενες και εξερχόμενες επικοινωνίες. Αυτό είναι 'ιδιαιτέρως' χρήσιμο όταν χρησιμοποιούμε 'σπασμένα' προγράμματα στο pc μας και θέλουμε να κόψουμε την επικοινωνία τους με την 'μαμά' εταιρεία και όχι μόνο.Επίσης είναι χρήσιμο όταν κακόβουλοι χρήστες προσπαθούν να εισέλθουν στο συστημά μας. Ένα πολύ καλό και 'ελαφρύ' και free που χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια είναι το sygate αλλά πλέον πέρασε στα χέρια της symantec με ότι και αν αυτό σημαίνει. Σίγουρα όμως υπάρχουν και άλλα που μπορούμε να βρούμε.

  • Από την έκδοση των millenium και μετά στα windows, εμφανίστηκε μία διαδικασία, η οποία κατ'εμέ είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η microsoft στο λειτουργικό της : System Restore. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν, ότι κατά το uninstall ενός προγράμματος που δεν θέλουμε πια, κάποια πράγματα συνεχίζουν να παραμένουν στο συστημά μας, κάνοντας πιο 'βαρύ'. Πως μπορεί η λειτουργία αυτή να μας φανεί χρήσιμη : πάντα, πριν την εγκατάσταση ενός προγράμματος, κάνουμε ένα restore point. Αν λοιπόν το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μας αρέσει ή κάτι δεν πήγε καλά, τότε απλά κάνουμε ένα restore του συστηματός μας στο restore point που κάναμε προηγουμένος. Έτσι θα έχουμε ένα σύστημα όπως ακριβώς ήταν πριν την εγκατάσταση. Να θυμάστε, ότι τα windows από μόνα τους , δημιουργούν restore point. Αυτό είναι χρήσιμο στην περίπτωση που 'τσιμπήσουμε' κανά ιό ο οποίος ή μας έχει κάνει ζημιά ή δεν λέει με τίποτα να 'φύγει'. Απλά κάνουμε ένα restore σε προηγούμενο point και είμαστε μια χαρά. Να σημειώσω εδώ, ότι όταν γυρίσουμε σε ένα παλιό point, τότε 'χάνουμε' και ότι είχαμε εγκαταστήσει στο pc μας από το point εκείνο και μετά. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι τραγικό μπροστά στην ΄σταθερότητα' και 'υγεία' του συστηματός μας.

  • Κάτι λίγο 'προχωρημένο' για όσους θέλουν να δοκιμάζουν συχνά προγράμματα ή ψάχνουν για crack στο διαδίκτυο με τους γνωστούς κινδύνους που περιέχουν τα συγκεκριμένα sites, είναι η χρησιμοποίηση ενός virtual pc. Η microsoft για την ακρίβεια το έχει δωρεάν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα. Τι κάνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ; Μας επιτρέπει να 'στήσουμε' ένα virtual pc, με το λειτουργικό του, το σκληρό του και όλα τα καλά ενός pc. Η διαφορά είναι ότι όλο αυτό το pc δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα....αρχείο. Μάλιστα, αρχείο. Το οποίο ότι ώρα μας αρέσει το κάνουμε delete και το ξαναστήνουμε από την αρχή. Εγώ χρησιμοποιώ ένα τέτοιο πρόγραμμα για να δοκιμάζω προγράμματα καινούρια ή να σερφάρω σε 'επικίνδυνα΄για ιούς sites.
Θέλω να πιστεύω ότι ήμουν απλός και κατανοητός για τους περισσότερους τουλάχιστον. Είναι πολύ επίπονο το format και το στήσιμο ενός συστήματος από την αρχή. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε κάποια απλά πράγματα για να το γλυτώσουμε όλο αυτό.

Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι (ο χρόνος με πιέζει.....)
http://www.infobeto.com/forum/f36/pws-apofeygoyme-ta-syxna-format-78136/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου