Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Πως λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων;


φούρνος μικροκυμάτων Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μια εντυπωσιακή συσκευή που κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Πως λειτουργεί όμως και μας ζεσταίνει το φαγητό; Δείτε!
Σε γενικές γραμμές, ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει το φαγητό, όπως περίπου ζεσταίνει και "καίει" το πρόσωπό μας ο ήλιος.

Βέβαια μιλάμε για διαφορετική ακτινοβολία (του ήλιου πιο αδύναμη, του φούρνου μικροκυμάτων πολύ πιο δυνατή).

Οταν λοιπόν βάζουμε το φαγητό εκεί μέσα, συμβαίνουν τα εξής:

- Ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το magnetron, παράγει μικροκύματα,

- τα μικροκύματα, για να μην μπαίνουμε σε κουραστικές λεπτομέριες, είναι μία "δυνατή ακτινοβολία",

- ένα μεγάλο ποσοστό του φαγητού μας περιέχει μόρια νερού,

- τα μικροκύματα αυτά εισχωρούν σε όλο το φαγητό μας και απλά πάλλουν τα μόρια νερού(έχουν αυτή την ιδιότητα) που αυτό περιέχει,

- έτσι, επειδή τα πάλλουν, παράγεται θερμότητα και ζεσταίνεται έτσι το φαγητό μας!

φούρνος


Μικροκύματα και ακτινοβολία

Τα μικροκύματα είναι επικίνδυνα αν έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο(καταστρέφουν κύτταρα).

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν είναι επικίνδυνα για το φαγητό μας! (Δηλαδή να το αλλοιώσουν ή να μείνει "ακτινοβολία" στο φαγητό μας ή κάτι τέτοιο, μη φοβάστε!)

μικροκυμάτων


Για να μην διαρεύσουν τα μικροκύματα από τον φούρνο, περικλείεται το μέρος όπου κυκλοφορούν αυτά και βρίσκεται και το φαγητό, από ένα ισχυρό μεταλλικό κουτί.

Αυτό προστατεύει πολύ καλά και απλά δημιουργεί ανακλάσεις των μικροκυμάτων, χωρίς αυτά να εισχωρούν μέσα του και να βγαίνουν απ' έξω.

Από τη στιγμή που θα κλείσουμε τον φούρνο, τελειώνουν όλα, είναι μετά 100% ασφαλές να τον ανοίξουμε. Δεν μένει δηλαδή ακτινοβολία που μπορεί να εκτεθούμε, ή κάτι τέτοιο.

Απλά όλη η δουλειά γίνεται όσο λειτουργεί, και είναι πολύ επικίνδυνο να τον ανοίξουμε γιατί θα ακτινοβολιστούμε από τα μικροκύματα και θα πάθουμε ζημιά στον οργανισμό μας!
 

Πηγή: http://coolweb.gr/fournos-mikrokimaton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου