Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ…

Ο Σουηδός φωτογράφος Johan Bavman είναι ο νικητής του φετινού διεθνούς διαγωνισμού για τη Φωτογραφία της Χρονιάς UNICEF



.
Δύο μαθήτριες παίζουν στην τάξη του σχολείου τους στη Βόρεια Τανζανία. Το πρόβλημα στην όραση που έχει η 10χρονη Mwanaidi δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η καλύτερη φίλη της, η Selina, ξεχωρίζει αμέσως. Υποφέρει από αλφισμό (albinism) – μια πάθηση που κάνει το δέρμα, τα μάτια και τα μαλιά να είναι πολύ ανοικτόχρωμα και ευαίσθητα. Το σχολείο είναι από τα ελάχιστα μέρη όπου η Selina είναι ασφαλής από διακρίσεις και επιθέσεις.
Ο φωτογράφος στρέφει την προσοχή μας σε μια από τις περισσότερο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην Αφρική. Αυτοί που πάσχουν από αλφισμό συχνά εξοστρακίζονται και πέφτουν θύματα βίαιων επιθέσεων. Υπάρχουν περίπου 150.000 άνθρωποι με αλφισμό στην Τανζανία. Το σώμα τους δεν παράγει αρκετή μελανίνη. Συχνά υποφέρουν από καρκίνο του δέρματος η σοβαρά προβλήματα όρασης. Ο μέσος όρος ζωής τους σε μια χώρα όπως η Τανζανία είναι τα 30 χρόνια.
Εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους τα παιδιά αυτά ονομάζονται “zeru zeru” – παιδιά του διαβόλου. Το σχολείο-ίδρυμα στο οποίο λήφθηκε αυτή η φωτογραφία περικλείεται από ένα φράκτη 2 μέτρα και έχει γίνει άσυλο για πάνω από 100 τέτοια παιδιά. Η αστυνομία περιπολεί στην περιοχή τα βράδια επειδή τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν θύματα πρωτοφανών βίαιων επιθέσεων. Ακρωτηριάζονται και δολοφονούνται επειδή τα μέλη του σώματός τους θεωρούνται ως φυλακτά και πωλούνται σε προληπτικούς ανθρώπους που ζουν στην περιοχή που πιστεύουν πως μπορούν να τους βοηθήσουν να πιάσουν περισσότερα ψάρια στη λίμνη Βικτώρια ή να βρουν χρυσό ή διαμάντια.

Μία μητέρα, η οποία από το ένα της στήθος θηλάζει το μικρό της παιδί και από το άλλο, ένα νεογέννητο πιθηκάκι. Στη λεζάντα της, η φωτογραφία η οποία δημοσιεύθηκε στον ινδικό τύπο αναγράφει: «Μόνον όποιος είναι φτωχός και ξέρει τι θα πει πείνα ενεργεί µε τόση γενναιοδωρία…Τι θλιßερό που ο άνθρωπος δεν είναι πάντα έτσι»

Ένας αμερικάνος φωτογράφος, ο Άντονι Σουό (Anthony Suau), τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ 2008 (World Press Photo Award 2008) για μια φωτογραφία με θέμα την κρίση στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν στο Άμστερνταμ οι οργανωτές του σημαντικότερου διαγωνισμού του φωτορεπορτάζ.
Στην ασπρόμαυρη φωτογραφία που τραβήχτηκε το Μάρτιο του 2008, ένας ένοπλος αστυνομικός βεβαιώνεται ότι ένα σπίτι είναι πράγματι άδειο και πως δεν υπάρχει κίνδυνος, ανάμεσα σε πράγματα τα οποία εγκατέλειψαν οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν το δάνειο που είχαν πάρει για την αγορά του σπιτιού.
“Η δύναμη αυτής της φωτογραφίας είναι στα κοντράστ. Μοιάζει με φωτογραφία σύγκρουσης, αλλά πρόκειται απλώς για την έξωση των ενοίκων ενός σπιτιού”, δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου ΜεριΑν Γκόλον. “Ο πόλεμος μπαίνει τώρα στα σπίτια των ανθρώπων επειδή δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους”.
“Είναι μια διφορούμενη φωτογραφία”, δήλωσε ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Ακινμπόντε Ακινμπίγι. “Πρέπει να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται και τότε οι άνθρωποι παντού στον κόσμο σκέφτονται: ’αυτό μπορεί να συμβεί και σ’ εμάς’”.

Εκείνος 40 χρονών, εκείνη 11 και είναι ζευγάρι.Οι γονείς της την πάντρεψαν γιατί δεν είχαν χρήματα.
Στο Αφγανιστάν πολλά μικρά κορίτσια παντρεύονται χωρίς τη θέλησή τους μεγαλύτερους άντρες.
Παγκοσμίως υπάρχουν 51.000.000 κορίτσια από 15-19ετών που εξαναγκάζονται να παντρευτούν.Στο Ραντζαστάν το 15% όλων των συζύγων δεν είναι καν 10χρ. όταν παντρεύονται.
Οι μικρές νύφες πιέζονται να κάνουν παιδιά αλλά ο κίνδυνος σε ηλικίες 10-14χρ. να χαθούν στην εγκυμοσύνη είναι πενταπλάσιος απ’ότι στις ενήλικες γυναίκες.Κάθε χρόνο 150.000 έφηβες έγκυες πεθαίνουν από επιπλοκές στην γέννα.
Η μικρή Γκούλαμ πρέπει γρήγορα να κάνει παιδιά για τον Μοχάμεντ…..
Το βλέμμα της λέει πολλά……..

Τραβήχτηκε ακριβώς πάνω από τις καμήλες.
Κοιτάξτε προσεκτικά τις καμήλες, είναι οι λευκές γραμμές, Οι μαύρες είναι η σκιά τους !
“H εικόνα του χεριού ενός εμβρύου, που έχει διαγνωστεί με δισχιδή ράχη, αγκαλιάζει το δάχτυλο του χειρουργού αμέσως μετά το πέρας της επέμβασης στην ανοικτή μήτρα… Το περιοδικό Τάιμ φωτογράφησε μία επέμβαση, που έμελλε να φέρει στον κόσμο την “Εικόνα της Χρονιάς 2003″. Το χέρι ενός εμβρύου 20 εβδομάδων με μία ζωή μπροστά του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου