Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Να Σου Πω Ποιός Είσαι? Γράψε Λίγες Λέξεις

graphologygraphology
Κυριολεκτώ, γράψε μου στο χαρτί λίγες λέξεις, έστω και χωρίς νόημα και θα σου πω τα πάντα για τον χαρακτήρα σου. Σήμερα με τα πληκτρολόγια τείνει να χαθεί η μαγεία του γραπτού λόγου. Αλλά αν οι άνθρωποι γνώριζαν την αξία της γραφής στο χαρτί και του διαβάσματος σε αυτό, θα αναθεωρούσαν κάποιες από τις συνήθειες τους, αλλά επίσης θα φρόντιζαν να είναι και πιο προσεκτικοί. Ο τρόπος που κυλάει το μελάνι στο χαρτί, τα κενά ανάμεσα στις λέξεις, τα περιθώρια στο εξωτερικό κενό του χαρτιού, η πίεση στο χαρτί, οι γωνίες και όλα τα σχετικά, δείχνουν με ακρίβεια την προσωπικότητα σου σε αυτόν που ξέρει να τα ερμηνεύσει και μάλιστα επιστημονικά. Γιατί η γραφολογία είναι επιστημονική τέχνη.
Ακόμη και οι μουντζούρες αλλά και η γραφή με πληκτρολόγιο δείχνουν την προσωπικότητα αυτού που γράφει. Διαβάζοντας τα άρθρα ή ένα βιβλίο γραφολογίας, θα αντιληφθείς πως αυτοί που γράφουν με γκρίκλις, ή ανορθόγραφα είναι άνθρωποι επιφανειακοί στην σκέψη, στις αξίες, χωρίς δικές τους απόψεις, θεωρήσεις, αλλά τείνουν να είναι χειρήσιμοι και κατευθυνόμενοι, (τα γνωστά πρόβατα).
Αυτοί που γράφουν μόνο με κεφαλαία, είναι άνθρωποι δειλοί, με διανοητική ανισορροπία, τρομαγμένοι, ζουν μέσα στον φόβο και προσπαθούν φωνάζοντας να τον κρύψουν, αλλά και να τρομάξουν όσο περισσότερους μπορούν. Σπάνια είναι ήρεμοι, ζουν μέσα στις εμμονές, νεκροί από συναισθήματα, γι αυτό και με ακρότητες (επικίνδυνα αθλήματα πχ) προσπαθούν να νοιώσουν κάτι. Προσπαθούν να νοιώσουν άνθρωποι.

Αυτά και πολλά περισσότερα θα ανακαλύψεις μελετώντας την πολύ ενδιαφέρουσα επιστήμη της γραφολογίας.
Η γνωστή δικαστική και αναλυτική γραφολόγος Χριστίνα Σωτηράκογλου από την Θεσσαλονίκη θα μας ξεναγήσει στον μαγικό κόσμο των λέξεων και της ροής του μελανιού στο χαρτί. Θα μας εντρυφήσει στα μυστικά της γραφολογίας.
© Χριστίνα Σωτηράκογλου
Η Γραφολογία είναι η μελέτη της ψυχοσυνθέσεως του ατόμου μέσω της γραφής του. Είναι κοινωνική επιστήμη και όπως οι επιστήμες αυτού του είδους στηρίζεται στην έρευνα και στο πείραμα.* Η γραφολογία είναι αυτόνομη επιστήμη. Αντικείμενο έρευνας της είναι η γραφή. Ως αυτόνομη επιστήμη με δικό της αντικείμενο έρευνας Έχει τους κανόνες, τους νόμους και τις διατάξεις της από τις οποίες δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε καθόσον η παρέκκλιση μπορεί να οδηγήσει σε επιστημονικά λάθη και ασαφή γραφολογικά συμπεράσματα. Η γραφολογία διακρίνετε στην δικαστική και στην αναλυτική.
Η Δικαστική γραφολογία: ασχολείται με την έρευνα της γνησιότητας ή της πλαστότητας εγγράφων για δικαστικούς λόγους.
Η Γραφοψυχολογία ή χαρακτηριολογία μελετά τους γραφικούς σχηματισμούς ενός ατόμου και διεισδύει στον ψυχικό του κόσμο, ανακαλύπτοντας και ερμηνεύοντας τον χαρακτήρα του.
Η Παθολογική γραφολογία προσδιορίζει τις υπάρχουσες ασθένειες που επηρεάζουν την γραφή ενός ατόμου.
Επιμέρους κλάδοι της αναλυτικής γραφολογίας με μεγάλη εφαρμογή στην καθημερινότητα είναι
Η μελέτη της γραφής των παιδιών – των εφήβων και
Η αξιολόγηση συνεργατών στελεχών ή προσωπικού μέσω της γραφής….
σάρωση0005
Το αντικείμενο της γραφολογίας απασχόλησε τον άνθρωπο από την αρχαιότητα.
Αναφορές σε ζητήματα της ερμηνείας της γραφής υπάρχουν στο φιλόσοφο Αριστοτέλη, στο ρήτορα και συγγραφέα Δημήτριο το Φαληρέα, στον ποιητή Μένανδρο τον Αθηναίο , το συγγραφέα Διονύσιο εξ Αλικαρνασσού κλπ. Η πρώτη γραπτή αναφορά περίπτωσης δικαστικής γραφολογίας χρονολογείται το έτος 539 μ.Χ. , όταν ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός αναφέρει δικαστικό λάθος που προκάλεσε η λανθασμένη εκτίμηση επί της αυθεντικότητας ενός εγγράφου από ειδικούς γραφολόγους.
Το πρώτο βιβλίο σχετικά με την ερμηνεία του ανθρώπινου χαρακτήρα μέσω της γραφής , εκδόθηκε στο Κάπρι της Ιταλίας το έτος 1622 και ήταν η πραγματεία του γιατρού, συγγραφέα και καθηγητή φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνια Camillo Baldo, με τίτλο «trattato come una Lettera Missiva si Cognoscano La Natura e Qualita del o ecrittore”.
6369930749_2981706
H γραφολογία απασχόλησε συγγραφείς όπως ο Grohman, ο Goethe, ο Abbe Flandrin και ο Lavater. O lavater μάλιστα σημείωσε ότι
«βρίσκω μία αξιοθαύμαστη αναλογία ανάμεσα στην ομιλία, στο περπάτημα και στο γράψιμο της πλειονότητας των ανθρώπων»,
καθώς ανακάλυψε ότι ο άνθρωπος αποτελεί μία ενότητα στην οποία όλα ακολουθούν το ίδιο βαθμό.
Εντούτοις, ο πρώτος που ασχολήθηκε επιστημονικά με τη γραφολογία ήταν ο Abbe Jean Hippolyte Michon, ο οποίος, αφού επί τριακονταετίας συνέλεξε χιλιάδες δείγματα γραφής, τα μελέτησε και προσπάθησε να συνδέσει κάθε σημείο με ένα χαρακτηριστικό του γράφοντος. Ο Abbe Jean Hippolyte Michon, ίδρυσε το έτος 1871 την Societe Francaise de Graphologie, εξέδωσε δύο βιβλία και το περιοδικό «Graphologie». Αναμφισβήτητα θεωρείται ο ιδρυτής της γραφολογίας, καθόσον την ανήγαγε σε επιστήμη και έθεσε τις βάσεις της, παρόλες τις ελλείψεις και ατέλειες του έργου του.
Μαθητής του υπήρξε ο Jean Grepieux Jamin (1858- 1940), ο οποίος αναθεώρησε τη δουλειά του διδασκάλου του και καθιέρωσε καινούργιους νόμους και σημεία , τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Και αυτός εξέδωσε βιβλία σχετικά με τη γραφολογία. Το βιβλίο του «L ABC de l ecriture”, αποτελεί το σύνολο της επιστημονικής εργασίας του, παραμένει κλασικό μέχρι σήμερα, και αποτέλεσε το θεμέλιο της επιστήμης της γραφολογίας.
Τα σημεία που ερευνώνται κατά την ανάλυση της γραφής μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα της πεντηκονταετούς μελέτης του.
IMG_3307
Περί το τέλος του 19ου αιώνα ο καθηγητής ιατρικής illiam Thierry Preyer έδειξε ότι το γράψιμο είναι εγκεφαλικό και δεν ασκεί επιρροή ποιο μέλος κατευθύνει τη γραφίδα με την οποία γράφουμε.
Στις αρχές του 20ου αιώνα ο φιλόσοφος Dr. Ludwig Klages εισήγαγε στη γραφολογία την έννοια του γενικού επιπέδου και την έννοια της ευμενούς και δυσμενούς ερμηνείας των δύο σημείων.
Ο Ελβετός φιλόσοφος και γραφολόγος max Pylver ανακάλυψε και προσέφερε στην επιστήμη της γραφολογίας τον συμβολισμό του χώρου, δηλαδή πως ερμηνεύεται η κατανομή της γραφής στο χώρο .
Ο Μax Pulver πρώτος εισήγαγε την ψυχανάλυση στη Γραφολογία.
Από τους νεότερους γραφολόγους o Renne Le Senne συνεισέφερε στον τομέα της χαρακτηρολογίας μέσω της γραφής, ο P. Carton ανέπτυξε τις τέσσερις ιδιοσυγκρασίες του Ιπποκράτη και της εισήγαγε στην Γραφολογία, η St . Morand εισήγαγε στην γραφολογία τους μυθολογικούς (ή πλανητικούς) τύπους, η An. Teillard (μαθήτρια του Jung) εφάρμοσε τις θεωρίες του Jung , ανακαλύπτοντας τα σημεία της γραφής που αποκαλύπτουν την κυριαρχία της κάθε ψυχικής λειτουργίας
(Συναίσθημα, Σκέψη, Αίσθηση, Διαίσθηση), την Εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια, τις τάσεις animus – anima, το persona κλπ.

IMG_0047-1
(ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ) ΓΥΝΑΙΚΑΣ 40 ΕΤΩΝ
(ΚΩΔΙΚΟΣ Α1)

1. Γενική εντύπωση : Γραφή ευκίνητη, ευέλικτη, ενεργητική, ζωντανή, προοδευτική που γλυστράει στο χαρτί και τείνει να το γεμίσει. Γενικά φαίνεται αποφασιστική, της λείπει όμως ο δυναμισμός. Χάρη στην ταχύτητα της δείχνει ανυπόμονη και αποφασιστική, με ευχάριστο όμως τρόπο και χωρίς να είναι κουραστική. Γενικά καίτοι κατακλύζει το χαρτί, παραμένει διακριτική και ευχάριστη εξαιτίας της κινητικότητας της και της ρυθμικής, ελαφριάς και ανοιχτόχρωμης αποτύπωσης της στο χαρτί.
2. Αρμονία:
Η γραφή έχει αναλογία, εγκράτεια, τάξη, ελευθερία κινήσεως και σχετική καθαρότητα.
3. Γενικό επίπεδο.
Οργάνωση, αυθορμητισμό, ρυθμό, λιγότερο δυναμισμό και πρωτοτυπία. Επομένως, το γενικό επίπεδο της γραφής είναι μέτριο προς υψηλό (Μ+).
4. Στοιχεία της γραφής:

Α. Σχέση κίνησης – μορφής: Κυριαρχία κίνησης
Β. Τύπος κίνησης: παλλόμενη κίνηση
Γ. Τύπος άξονα: οριζόντιος άξονας
Δ. Τύπος ένταση: ευλύγιστη ένταση
Ε. Τύπος δομής: καλή δομή με ατυχήματα.
5. Κύρια σημεία της γραφής (Dominant Signs Crepieux Jamin):
Η γραφή είναι μικρή, ευάερη, με ακριβές γραφικό νήμα, ευκρινής, με μικρές αρμονικές ασυμμετρίες απλοποιημένη, ρυθμική, καθαρή, μέτριας πιέσεως, εκλεπτυσμένη, απλή, διαυγής, κανονική, κομψή, ανερχόμενη, αυθόρμητη, ταχεία, άνετη, συνδυασμένη, ελαφρύ, muare γραφικό νήμα, αραιά διαστήματα μεταξύ λέξεων, υψηλή, αδραχτοειδής, με αριστερό περιθώριο προοδευτικά ελαττωμένο και μερικές φορές ομοιόμορφο, ανάλογη διάσταση, ανοιχτή, υποβασταζόμενη, λάσο, τετράγωνη, τυπογραφική, χαριτωμένη, ωοειδής, επιταχυνόμενη, αιωρούμενη, ποικίλη, τμηματική, επάλληλη προς τα πάνω, οριζόντια, κυματιστές λέξεις.
6. Κατά το σύστημα του HEGAR : Γραφή ελαφριά, ευκρινής, καμπυλώδης και γρήγορη.
7. Εφαρμογή των ψυχολογικών συστημάτων κατά την ανάλυση της γραφής:
Ιπποκράτης: Μελαγχολικός -λεμφατικός (celebral) εγκεφαλικός τύπος.
Jung: Κυριαρχία σκέψεως – διαισθήσεως (εσωστρεφής), μέτρια – προοδευτική libido, animus
St Morand: Ερμής, Σελήνη.
Le Senne (τύποι): Νευρικός, συναισθηματικός
Ευρύτητα συνειδήσεως, αναλυτική νοημοσύνη, Mental Cyriosity, nEg, αλλοκεντρικός, χωρίς θέληση
Freud: Καλό ego, το οποίο κρατάει το superego σε έλεγχο. Το id είναι εμπλουτιστικό.
Σύμπλεγμα Oral – οιδιπόδειο (μετρίως)
Fromm (τύποι): Παραγωγικός – εμπορικός (ευλύγιστο μυαλό)


8. Ερμηνεία των σημείων (σε γραφή υψηλού επιπέδου)
Μικρή: Ικανότητα συγκέντρωσης, διανοητική πειθαρχία, ικανότητα διανοητικής εργασίας, αντικειμενικότητα, στοχασμός, σύνεση, αίσθηση της πραγματικότητας, κυριαρχία εσωτερικής ζωής, πολυμάθεια, εξειδίκευση, μετριοπάθεια.
Ευάερη: Ανεξαρτησία, καθαρή κρίση, δεν επηρεάζεται εύκολα από τις γνώμες των άλλων, διαυγής και εύστοχη ευφυία, ολιγομίλητη προσωπικότητα, μορφωμένο μυαλό, ανάγκη για χώ€ρο, ικανότητα.

Ευκρινές γραφικό νήμα: Καλός αυτοέλεγχος, διαύγεια – τάξη μυαλού και σκέψεως, καλή διανοητική ισορροπία, δύναμη θελήσεως, τάση για ακρίβεια, επιμονή, διανοητική τάξη αντικειμενικότητα, ικανότητα συγκεντρώσεως, πειθαρχία, μέτρια ενέργεια, ευαισθησία, σταθερότητα.
Γραφή με μικρές αρμονικές ασυμμετρίες: Υψηλή νοημοσύνη, δυνατή διαίσθηση, βαθειά ευαισθησία, μεγάλη δεκτικότητα, καθαρό μυαλό, αλτρουισμός, ανεκτικότητα, ευγένεια, ανησυχία.
Ρυθμική: Ανεξαρτησία σκέψεως και πράξεων, αποφασιστικότητα, κίνηση, ακρίβεια στην πράξη, κριτική, αίσθηση, αισιοδοξία, εμπιστοσύνη στον εαυτό και στη ζωή, αρμονία, ισορροπία τάσεων, σταθερότητα χαρακτήρα.
Αυθόρμητη: Ειλικρίνεια, απλότητα τρόπων, αγνότητα αισθημάτων, εμπιστοσύνη στον εαυτό και στους άλλους, ευγένεια χαρακτήρα.
Σύνθεση σημείων
1. Μικρή + ευάερη + ευκρινής = διαύγεια και τάξη μυαλού, καλή διανοητική ισορροπία, αυτοέλεγχος, ικανότητα συγκεντρώσεως και διανοητικής ισορροπίας, στοχασμός κλπ.
2. Αυθόρμητη + μικρή + μικρές αρμονικές ασυμμετρίες = κυριαρχία και πλούτος εσωτερικής ζωής, αγνότητα αισθημάτων, ανεκτικότητα, ευγένεια, αλτρουισμός κλπ.
3. Ευάρη + μικρή+ ευκρινές stroke + αυθόρμητη = Επιμονή, τάξη μυαλού, πειθαρχία, μέτρια ενέργεια, μετριοπάθεια, απλότητα τρόπων, ολιγομίλητος χαρακτήρας κλπ.


9. ΓΡΑΦΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ
Στη γράφουσα η σκέψη κυριαρχεί των άλλων λειτουργιών (συναισθήματος, αισθήσεως) και επιβοηθείται από τη διαίσθηση. Η γράφουσα διακρίνεται από υψηλή νοημοσύνη, διανοητική ισορροπία, διαύγεια και τάξη της νόησης και της σκέψεως και διανοητική πειθαρχία. Έχει ικανότητα συγκεντρώσεως και στοχασμό τα οποία μπορούν να παράγουν διανοητική εργασία. Διαχειρίζεται τις ικανότητες της με σύνεση.
Η γραφή καταδεικνύει μορφωμένο γράφοντα, με εμπλουτισμένο – καλλιεργημένο μυαλό, με τάση για πολυμάθεια. Η γράφουσα έχει αίσθηση της πραγματικότητας, διακρίνεται για την αντικειμενικότητα της, την καθαρή κρίση της και κριτική αίσθηση και όχι τόσο για τη σχολαστικότητα της και τη στεγνή εμμονή στη λεπτομέρεια. Έχει αυτοέλεγχο, χωρίς όμως να λείπει η αποφασιστικότητα και η ανεξαρτησία σκέψεως και πράξεως. Εντούτοις διακατέχεται από μέτρια ενέργεια και περιορισμένο δυναμισμό.
Η γράφουσα ενδιαφέρεται και επηρεάζεται από την εσωτερική ζωή της, τη δυνατή της διαίσθηση και τη βαθειά ευαισθησία της, που παράγει απεριόριστη δεκτικότητα, ανεκτικότητα και ενδιαφέρον για τα προβλήματα των άλλων. Βέβαια, εξαιτίας και της εσωστρέφειας που τη διακρίνει αλλά και της ψυχρής της συμπεριφοράς, η προσέγγιση των προβλημάτων των άλλων γίνεται με τρόπο επιφανειακό και χωρίς εξωτερικεύσεις του ενδιαφέροντος της. Η ευαισθησία της εκδηλώνεται περισσότερο ως δεκτικότητα, αλτρουισμός, κατανόηση ευγένεια, αγνότητα αισθημάτων και γενναιοδωρία.
Η γράφουσα είναι αισιόδοξη και έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και τη ζωή. Εξάλλου έχει σταθερότητα χαρακτήρα και δεν επηρεάζεται από τις γνώμες των άλλων. Έχει εσωτερική αρμονία και ισορροπία τάσεων, χωρίς όμως να της λείπει η ανησυχία του πνεύματος και η τάση για εξερεύνηση και γνωριμία με νέες καταστάσεις.
Καίτοι χαρακτηρίζεται από μέτρια ενέργεια, εντούτοις διακρίνεται για την επιμονή (χωρίς σχολαστικότητα), την τάξη και την πειθαρχία. Τα επιτεύγματα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα της επιμονής της παρά του δυναμισμού της.
Στον κοινωνικό περίγυρο και στις κοινωνικές της συναναστροφές παρουσιάζεται μετριοπαθής, ευγενική, ολιγομίλητη και με απλότητα τρόπων .
Πρόκειται για άνθρωπο με καλλιεργημένους τρόπους και μυαλό, με ευγενική εξωτερική συμπεριφορά και πλούσιο συναισθηματικό κόσμο που συνδυάζεται άριστα με την ευστροφία και την οξύτητα του νου.
[1] Η γραφή, η οποία εξετάστηκε από το πρωτότυπο, χαράχτηκε πάνω σε λευκή κόλλα χαρτιού (Α4) με στυλογράφο σφαιριδίου κυανού χρώματος.
[2] Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια ορθής και ασφαλούς γραφολογικής ανάλυσης – πορτραίτου είναι να εξετάζεται η γραφή από πρωτότυπο, προκειμένου να μην αλλοιώνονται τα γραφολογικά γνωρίσματα (λόγω της φωτοτυπίας, της χρήσεως σαρωτή κλπ.) αλλά και προκειμένου να εξετάζεται και η πίεση της γραφής, στοιχείο απαραίτητο για τη γραφολογική ανάλυση.
Writing_on_Windows_by_everRiviere
Το άρθρο είναι από την….
© Σωτηράκογλου Χριστίνα Δικαστική & Αναλυτική Γραφολόγο – Δικηγόρο
Πτυχιούχος Αναλυτικής και Δικαστικής Γραφολογίας Η. Ι. Ο G.  Θεσσαλονίκη. mail :dikastiki.grafologos@gmail.com.
Αναγνωρισμένο μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Γραφολογίας του Λονδίνου. Εγγεγραμμένη στους καταλόγους δικαστικών πραγματογνωμόνων της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης και των Εισαγγελιών και Πρωτοδικείων της Ελλάδος. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια Γραφολογίας στο εξωτερικό (Arigraf Milano Μάιος 2005 κλπ.) Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δικηγόρος Παρ΄ Εφέταις από το 2000 τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μαθήτευσε δίπλα στην κ. Ρέννα Νέζου, Δικαστική και Αναλυτική Γραφολόγο Πρύτανη της Βρετανικής Ακαδημίας Γραφολογίας του Λονδίνου.
Αναλαμβάνει Γραφολογική Ανάλυση και Αξιολόγηση της Προσωπικότητας Στελεχών Επιχειρήσεων, εξετάζοντας και αναλύοντας τα γραπτά τους.
Ακόμη αναλαμβάνει την Ανάλυση του προσωπικού προφίλ για την συμπλήρωση ενός Ολοκληρωμένου και πιο Έγκυρου Βιογραφικού.

…ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

http://miastala.com/s/archives/13240 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου