Κάθε πολιτισμός έχει την δική του παράδοση σε συνταγές για ψωμί, πίτες και διάφορων ειδών ζύμες με δημητριακά, νερό και μπαχαρικά. Ανατρέχοντας στην ιστορία βρίσκουμε ένα φαγητό που χωρίς καμία αμφιβολία μοιάζει με την σημερινή πίτσα.
Ο αρχαίος πολιτισμός της Μεσογείου παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος δειγμάτων που μπορούν να θεωρηθούν "πρόγονοι " της σημερινής πίτσας.
Έτσι από την Αίγυπτο και την Ελλάδα έως την Ρώμη και την Πομπηία, βρίσκουμε διάφορα πιάτα που τα συστατικά τους, η παρασκευή και ο τρόπος ψησίματός τους θυμίζουν πίτσα.
Στην αρχαία Αίγυπτο το έθιμο ήθελε τα γενέθλια του Φαραώ να γιορτάζονται.................καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες από ψωμάκια με διάφορα μπαχαρικά και βότανα.
Ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος αναφέρει διάφορες συνταγές πίτας Βαβυλωνιακής προελεύσεως
Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχουν διάφορες αναφορές και παραδείγματα συνταγών, που μπορούν να θεωρηθούν αρχέτυπα της πίτσας. Πλατιές πίτες από μίγματα ζύμης όλων των ειδών, είχαν μεγάλη απήχηση και ήταν ευρέως διαδεδομένα κατά την αρχαιότητα.
Υπάρχουν μαρτυρίες πολλών Ελλήνων συγγραφέων σχετικά με τα διάφορα είδη πίτσας που υπήρχαν εκείνη την εποχή και ήταν γνωστά με τη ονομασία ¨μάζα¨.
Μαρτυρίες για την ύπαρξη παρόμοιας ζύμης με τα ονόματα "πλακεντα" και "όφα" έχουν αναφερθεί στην Ισπανία και την αρχαία Ρώμη αντίστοιχα Ξεφεύγοντας όμως από τις υποθέσεις σχετικά με την προέλευση της πίτσας, παρατηρούμε για πρώτη φορά την ύπαρξη της ως τυπικό φαγητό στους αναπτυγμένους πολιτισμούς του Λεκανοπεδίου της Μεσογείου.
Η Νάπολη θα θεωρηθεί πατρίδα της πίτσας και σημείο απαρχής για την παγκόσμια διάδοσή της. Η εισβολή των Λογκοβάρδων στην Κάτω Ιταλία στις αρχές του 18ου αιώνα έφερε ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την παρασκευή της πίτσας. Το "βουβάλι", το γάλα του οποίου χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή της μοτσάρελλας.
Επίσης, με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου, και την εισαγωγή της ντομάτας στην Ευρώπη, ολοκληρώθηκε η εικόνα της πίτσας όπως την ξέρουμε σήμερα Το πρώτο εστιατόριο πίτσας παρουσιάστηκε το 1780 στην Νάπολη. Η αρχική παρασκευή της πίτσας με τομάτα και μοτσαρέλα ονομάστηκε "Pizza Margherita" οπό τον κατασκευαστή της Raffaele Esposito
Και μια από τις "απόκρυφες" επαγγελματικές συνταγές...
Συστατικά
- 2/3 της κούπας (τσαγιού) χλιαρό γάλα
- 30 gr νωπή μαγιά
- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Φτιάχνει 1 πίτσα μετρίου μεγέθους
Οδηγίες
- Διαλύουμε την μαγιά μες το γάλα προσθέτοντας τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά και προσθέτουμε το αλεύρι και μετά το λάδι.
- Ζυμώνουμε μέχρι ότου η ζύμη μας να γίνει απαλή ελαστική.
- Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά την απλώνουμε σε ένα αλευρωμένο ταψάκι.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά στους 180 βαθμούς σε μεσαίο ύψος φούρνου
Λίγα μυστικά ακόμα
"φορτώστε τη" με ότι θέλετε (μανιτάρια μπέικον Χαμ ελιές ντομάτες ψιλοκομμένες, πιπεριές τυρί τριμμένο)
Στο ψήσιμο θέλουμε να δούμε τις άκρες του ζυμαριού να σκουραίνουν.
Στο ψήσιμο θέλουμε να δούμε τις άκρες του ζυμαριού να σκουραίνουν.
Σε 28άρι στρογγυλό ταψί, βγήκε κάτι λιγότερο από 1 πόντο σε ύψος. Σε μεγαλύτερο ταψί θα βγει λεπτότερη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου